Semmelbullar

Tog mig tid igår söndag och bakade semmelbullar, jag använde ICA:s recept som jag hittade här: https://www.ica.se/recept/klassiska-semlor-292482/

Ingredienser

 • 1/2 paket jäst (à 50 g)
 • 100 g smör eller margarin
 • 2 1/2 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1 dl socker
 • 2 krm salt
 • 2 krm hjorthornssalt
 • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
 • ägg till pensling

Gör så här

 • Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
 • Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
 • Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
 • Sätt ugnen på 250°C.
 • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
 • Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
 • Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.

 

Jag gjorde dubbel sats vilket jag fick till 35 stycken bullar.Men allt hänger på storlek. Jag valde att väga min deg för respektive bulle och låta bullarna väga 50-70 gram. Detta innan den andra jäsningen och innan man la bullarna på plåt.

 

Sedan gjorde jag två semlor med grädde och mandelmassa i.

Semlor
Mina semmelbullar med grädde och mandelmassa.